Hoppa till innehåll

Vi jämför – Jaha, men vad jämför ni?

  • av
Vad jämför ni?

Det finns över 40 företag i Sverige som har som affärsidé att erbjuda låneförmedling, Lendo kanske är den mest kända av alla dessa låneförmedlare. En tjänst som kort sagt hjälper privatpersoner att hitta bäst ränta på främst privatlån. Nu finns det visserligen låneförmedlare som är inriktade på bolån men det är ytterst få i jämförelse mot de som förmedlar privatlån.

Som privatperson genomför man en ansökan och sedan sköter låneförmedlaren hela arbetet med att kontakta en mängd banker och sedan presentera de olika lånevillkor som dessa banker erbjuder.

Så långt är tjänsten mycket lika mellan de olika låneförmedlarna som finns på marknaden. Men det finns en punkt som skiljer dem åt – och detta mycket tydligt. Det handlar om tydligheten mot kunderna.  Det finns helt enkelt tre vägar och på den väg som är mest fördelaktig för låntagaren är det minst antal låneförmedlare som går.

Första vägen är att inte uppge något alls om de banker de samarbetar med och jämför. Dessa låneförmedlare brukar marknadsföra sin tjänst med ”vi jämför bankernas räntor” eller ”Vi ger dig svar från ett stort antal banker”.  De säger inte alls hur många banker som jämförs och än mindre vilka dessa banker är. Självklart kan det vara en bra jämförelse som sker men kunden vet inte vad som jämförs.

Ett annat alternativ är att nämna antalet banker och ett utbud av dessa. Det kan då stå att ”vi jämför 21 banker, ett utbud av dessa är …”

Här är man lite mer öppen med hur jämförelsen sker även om det inte är en helt öppen väg att gå.

Sista vägen är att vara helt öppen. Då skriver låneförmedlaren ut samtliga banker – punkt slut.

Varför väljer man att inte visa vilka som är deras samarbetspartners? Det är ju knappast så att man vill dölja dem så att inte privatpersoner gör en egen jämförelse. Att jämföra 20 banker gör nog inte någon. Det kan mycket väl ligga något annat bakom. Men det kan bara låneförmedlarna svara på …