Tre steg till bättre privatekonomi

  • av
Tre steg till bättre privatekonomi

Skulle du vilja kunna spara mer pengar varje månad? Eller få råd att åka utomlands en gång per år? För väldigt många krävs det inte stor insats för att förbättra sin privatekonomi betydligt. Så mycket att resan som känns omöjlig att finansiera till och med kan bli av.

Första steget – Ta en ekonomidag på semestern

Avsätt en (eller två) dagar på semestern för att se över din ekonomi. Det kan tyckas som ett tråkigt inslag på en 4 veckor lång period helt utan jobb. Men det är för de allra flesta det bästa tillfället. Att försöka trycka in det på en vanlig helg brukar innebära stressiga situationer då mycket annat även ska ske under denna tid.

Att se över sin ekonomi innebär i detta fall att kolla på samtliga fasta kostnader och försöka pressa dessa. Går det att växla ner till ett billigare telefonabonnemang? Är det dags att byta elleverantör och vilken bank kan erbjuda bästa boräntan?

Varje kostnad för sig kan upplevas liten men tillsammans blir det en stor summa per år. Att sänka månadskostnaden på försäkringen med 50 kr innebär en årsbesparing på 600 kr. Med ett par ändringar går det alltså att spara flera tusen per år.

Andra steget – Ha en tydlig budget

De flesta som ”får slut” på pengar har ingen tydlig budget att följa. Man köper vad man anser sig vara beroende av och låter känslorna helt påverka inköpen. Men det är också orsaken till att det i slutet av månaden inte finns pengar att sätt undan på sparkontot eller i långsiktiga investeringar.

Genom att skapa en tydlig budget blir det också tydligt hur mycket som får läggas på olika saker en månad. Är det budgeterat 500 kr på kläder och klänningen kostar 1000 kr finns enbart möjligheten att spara månadens budgetande belopp till nästa månad varpå klänningen faktiskt kan köpas.

Under ett par månader kan man behöva justera budgeten då det inte är helt lätt i början att veta hur mycket som egentligen går till olika kategorier. Men sen är det viktigt att hålla sig till den och inte lockas köpa saker ”bara för att det är billigt”.

Tredje steget – Följ upp budgeten

Att ha en budget är bra. Att följa upp den genom att bokföra varje kostnad är ännu bättre. Det kan göras manuellt men appen Tink är en rekommendation. Appen kopplas mot privata bankkonton och så länge som köp sker med kort kommer appen automatiskt kategorisera inköpet till olika kategorier. Därmed ser man direkt om det är mat, kläder eller resor som betalats. Oavsett är det viktigt att följa upp budgeten och därmed se att man följer den budgeterade posterna.