Hoppa till innehåll

Spara utan statlig insättningsgaranti – Olika risknivåer

  • av
Spargrisen sparar med Statlig insättningsgaranti

Det finns flera företag i Sverige som erbjuder sparkonton som inte omfattas av Statlig insättningsgaranti (som vi pratade om i förra inlägget). När inte den garantin finns blir det en betydligt högre risk att ha pengarna på dessa konton. Detta eftersom alla de pengar som sitter på dessa konton kan förloras om företaget går i konkurs. En högre risk kan vara avskräckande men det innebär även att företagen måste erbjuda riktigt konkurrenskraftiga insättningsräntor för att locka investerarna att våga investera.

Hur stor ränta som erbjuds varierar men det är ganska vanligt att ett konto utan insättningsgarantin ger en räntenivå på 5-6 gånger högre än andra konton.

Om man bör ta risken för att få en så hög avkastning kan man enbart svara för själv. Det beror helt på vilken risknivå man vill ligga på gällande sitt sparade kapital. Men samtidigt bygger risknivån på mer än bara om insättningsgarantin finns eller inte.

För det första kan man se på företagens ålder. Ett företag som erbjudit denna sparform i 30 år är Akelius Spar. Det betyder inte att de inte kan gå i konkurs. Men det betyder att företaget har hållit sig stabilt och utan större problem under lång tid. Därmed minskar risken något.

Detta kan ställas mot företag som etablerat sig för 1-2 år sedan och försöker finansiera sin verksamhet genom denna väg. Det är klart att risken är större.

Andra punkten är just vad som finansieras med pengarna. Om man återigen ser på Akelius så används pengarna som de får in till investeringar i fastigheter. Även om fastighetsbranschen går upp och ner så är den relativt stabil över tid.

Detta kan ställas mot ett flertal kreditinstitut som finansierar snabblån med hjälp av sparkonton där räntan är hög. De pengar som sätts in på dessa konton används alltså till utlåningsverksamhet inom denna bransch. En bransch som betydligt tydligare kan förändras över en natt. Regler och lagar stramas åt kring dessa bolag och lån är överlag en mer otrygg investering.

Det betyder ännu en gång inte att dessa företag lätt går i konkurs – men risken är större än om investeringar sker i fastigheter. I alla fall enligt många.