Privata Affärer uppmärksamma de höga räntorna

  • av

I nummer 8/2016 hade tidningen Privata Affärer en tre sidors artikel om räntorna på 100 svenska kreditkort. De hade undersökt den nominella och effektiva räntan på 100 kort och skillnaden mellan det billigaste och dyraste alternativet var rejält stor.

Låg ränta

För den som prioriterar låg ränta på sitt kreditkort är Swedbanks Betal- och Kreditkort ett bra val. Räntesatsen på kortet låg på ca 11% och tack vare att det enbart tillkom en förhållandevis låg årsavgift (ingen aviavgift) var även den effektiva räntan bara några tiondelar högre. Swedbank är den bank som är störst bland privatpersoner så att banken erbjuder en så fördelaktig ränta får ses som en stor fördel.

Även ICA, som är en av Sveriges största matvarukedjor, kom på listan över bästa räntesatsen. Med kortet ICA Bankkort Plus kom företaget in på en hedrande tredjeplats, strax efter Sparbankernas Kreditkort.

Det fanns ett par kreditkort med en ränta under 10%. Två av dessa var kort från Nordea. Men på grund av de avgifter som tillkommer blev den effektiva räntan så hög att de inte ens var bland de fem bästa korten.

Hög ränta

De kort som fick mest kritik från Privata Affärer var de från bilbolag och vissa resebolag. Den genomsnittliga räntan på kreditkort hos bilbolag var drygt 20%. Många av dessa bolag erbjuder kreditkort enbart som ett sätt att delbetala sina inköp. Oftast är det räntefritt under en viss period men om inte skulden är betald inom denna tid tillkommer denna höga ränta.

Att erbjuda räntefritt var vad Tickets kreditkort fick kritik för. Bolaget erbjuder sina kunder att delbetala sin resa räntefritt. Problemet var bara att det tillkom en aviavgift varje månad och en uppläggningsavgift. I vissa fall skapade detta en effektiv ränta långt över 10%.

Rent allmänt kan säga att man bör titta både en och två gånger på villkoren innan man ansöker om ett kreditkort, speciellt då om kortet ges ut av en butikskedja eller liknande. Det är inte alls ovanligt med skyhöga effektiva räntor på vissa kreditkort, bilbolag och resebolag har vi redan tagit upp men även klädföretag bör nämnas, ex har klädföretaget MQs kort en effektiv ränta på runt 26%

Utan ränta … men ack så dyra

Det ska tilläggas att det finns kreditkort helt utan ränta. Det gäller American Express kreditkort. Dessa var däremot inte med i jämförelsen och de flesta av dessa kort kostar även över 1,000kr, till och med ända upp till 6,000kr per år.

Tänk på:

Ovanstående artikel var skriven i augusti 2016, det är inte alls ovanligt att villkor och räntor ändras kraftigt och ovanstående ”rankingar” kan vara helt annorlunda bara någon månad senare.