Hoppa till innehåll

Kreditkonto, den moderna checkkrediten

  • av
Kreditkonto - extra ekonomisk säkerhet

Det har dykt upp en ny produkt på lånemarknaden: kreditkontot. Det är ett slags vilande lån som du kan aktivera om behovet uppstår. Det påminner lite om den gamla checkkrediten där man genom ett avtal med banken kunde låna pengar om man behövde det utan att i förväg binda upp sig på ett helt lån. Vad är ett kreditkonto, hur öppnar man ett sådant och vilka är för- och nackdelarna? Låt oss reda ut begreppen!

Vad är ett kreditkonto?

Ett antal långivare i Sverige erbjuder numera kreditkonton. Det är en låneform där långivaren ger dig en möjlighet att när som helst låna pengar upp till ett visst belopp. Om du vid något tillfälle skulle du behöva extrapengar är det bara att logga in hos din långivare och göra en banköverföring till ditt bankkonto. Överföringen tar vanligtvis en bankdag. Precis som checkhäftet en gång i tiden kunde fungera som en akutlösning för att betala en plötslig utgift fungerar kreditkontot som en räddare i nöden i dagens digitala värld.

Hur skaffar jag mig ett kreditkonto?

Det är lätt att öppna ett kreditkonto. Du börjar med att ansöka hos en av långivarna om att få öppna ett konto och du anger då hur mycket pengar du maximalt vill låna. Ofta ligger den övre gränsen på 30 000 kronor, men det finns betydligt högre belopp på en del konton. Vanligtvis kan man slutföra ansökan genom BankID eller e-legitimation.

Villkoren för lånen och kraven på dig som låntagare varierar mellan de olika kreditgivarna. Som regel görs en kreditupplysning. De flesta långivare kräver att du inte ska ha några betalningsanmärkningar, även om en del tolererar att man har en del anmärkningar.

Vad kostar ett kreditkonto?

Till skillnad från forna tiders checkkredit finns det ingen fast kostnad förknippad med ett kreditkonto – dock finns det ett fåtal undantag med långivare som lagt till månads/årsavgift, finns ingen anledning alls att använda dessa.

Annars är det först när du väljer att ta ut pengar, d.v.s. låna pengar, som du börjar betala ränta på lånebeloppet. Räntan är ofta hög, men har du sett till att välja ett kreditkonto som inte har en massa avgifter så blir räntan ändå inte högre än de bästa snabblånen.

Varför välja ett kreditkonto istället för ett kreditkort?

Den främsta fördelen med ett kreditkonto är att det inte kostar något om man inte använder krediten. Det är en förbättring mot den gamla checkkrediten som trots allt var förknippad med vissa avgifter även när ingen kredit användes.

Idag skaffar sig många ett kreditkort som en extra trygghet för oförutsedda utgifter men till skillnad från ett kreditkonto får du betala en årsavgift för de flesta kreditkorten, även om du inte utnyttjar någon kredit. Å andra sidan är räntan ofta betydligt lägre på ett kreditkort. Är du enbart ute efter att skaffa dig en säkerhetsbuffert som bara ska aktiveras i absoluta nödfall, ja då kan kreditkonto vara en attraktiv lösning.