Hoppa till innehåll

Influencers får allt större makt

  • av
Influencers tar mer och mer plats

För tio år sedan användes nästan aldrig ordet ”Influencers” inom bloggvärlden. Idag är det ett självklart begrepp och företag använder dessa kanaler allt mer för att nå ut med sitt budskap. Detta både beroende på att Google har ändrat i sökresultatet samt hur bloggandet utvecklat sig. Därmed för de personer som kan titulera sig influencer allt större makt att både påverka och förändra i samhället.

En influencer är en person som bloggar, lägger upp filmer på youtube, publicerar bilder på Instagram eller annat sätt förmedlar sitt budskap på internet. Förr fanns i stort sett bara bloggare men idag finns betydlig fler kanaler att synas på. De personer som gör detta bra för många återkommande läsare/tittare vilket kallas följare. Genom att förmedla ett budskap så påverkar de sina följare, därmed influerar de följarna (varav ordet kommer ifrån).

Inom marknadsföring brukar influencers användas som ett effektivt sätt att nå exakt en specifik målgrupp. En ung tjej som bloggar kommer till största sannolikhet ha sina följare bland andra unga tjejer. Bloggar hon om mode är chansen stor att läsarna är intresserad av det. Om ett företag kan få bloggaren att skriva om deras produkter (modeprodukter som vänder sig till unga tjejer) har man alltså nått exakt rätt.

Nu finns influencers inom de flesta områden och i olika stor grad. Det behöver inte ens vara så att personen offentligt visar vem man är utan kan skriva under dolt namn, vilket exempelvis sker på ekonomibloggen Dinbudget.se. Just denna speglar även delvis utvecklingen inom bloggandet och andra aktiva vägar inom social media.

I det här fallet är de flesta inlägg kritiska mot något finansiellt fenomen och vänder på ämnen för att presentera det från ett annat håll än många är vana med. Det som går som en trend inom bloggvärlden är just att vända på saker och se det från ett annat håll. Det gäller inte minst inom politiska bloggar men även inom teknik, ekonomi och mode. Delvis kan det handla om att tydligt visa att man går en egen väg.

Google banar väg

Att influencers får större ”makt” beror delvis på den utveckling som Google genomfört. Det är svårare för företag att få in organisk söktrafik när Adwords-annonser täcker delar av sökresultatet och det inte sällan därefter kommer Google Maps, Googles kortfattade utdrag och Google Shopping. Man måste helt enkelt hitta andra vägar att få in organiskt trafik än via Google.

När en influencer (som därmed många ser upp till) säger något så lyssnar verkligen följarna och därmed behöver företag bara göra ett enda sponsrat inlägg för att få riktigt högt resultat på sin kampanj.

En annan orsak att influencers blir mer eftertraktade hos annonsörerna handlar om den spetskompetens många besitter. När tilltron minskar till allmän media och kvällstidningarna fylls av artiklar om hur man går ner 10 kg till sommaren så möter bloggaren det behov som läsaren har. Skriver om relevanta ämnen och ger tydliga svar. Många skulle nog till och med hävda att de litar med på de influencers som de följer än allmän media.

Lämna ett svar