Hoppa till innehåll

Finns det billån med fast ränta?

  • av
Köpa ny bil med lån

De billån som finns på den svenska lånemarknaden skiljer sig mot varandra på flera punkter utifrån hur de är uppbyggda. En tydlig skillnad är om det finns säkerhet för lånet eller inte. En annan punkt är om det är annuitetslån eller om rak amortering. Ytterligare en punkt är om det är ett billån med fast ränta eller rörlig ränta.

På den sista punkten (rörlig eller fast ränta) är det överlägset vanligast med rörlig ränta. När en jämförelse genomfördes i början av 2018 på 20 långivare var det enbart en enda kreditgivare som erbjöd fast ränta på sitt privatlån (billån utan säkerhet). Orsaken handlar troligtvis om de nackdelar som fast ränta innebär.

    • Högre ränta

Väljer man fast ränta på sitt privatlån så innebär det i stort sett alltid en högre räntesats än den rörliga. Detta beror på att kreditföretaget garderar sig mot ränteförändringar i sin upplåningsverksamhet.

  • Kostnader vid amortering i förtid

Den kanske största nackdelen med fast ränta är att kreditföretagen i dessa fall får ta ut en avgift om lånet löses i förtid. Det finns inget krav på att denna avgift ska tas ut men det förekommer. Inom bolån är detta betydligt vanligare och kallas då för ränteskillnadsersättning.

 

Med fast ränta på billånet blir det alltså till stor sannolikhet dyrare – på två sätt.

Exempel på fast ränta

Billån med Fast ränta – Samma ränta hela lånetiden

Big Bank erbjöd både privatlån och billån med fast ränta. Räntan var individuell vilket betyder att man får veta sin erbjudna räntesats efter att låneansökan skickats in och beviljats. Den ränta som erbjöds var sedan på samma nivå under hela låneperioden och kunde därmed inte förändras.

Detta år var Big Bank en av de få långivarna som erbjöd fast ränta på billån.

Billån med ”Fast ränta” – Samma ränta för alla

När jämförelsen gjordes så erbjöd Ikano Bank ett billån med 4,95% i ränta. Alla som blev beviljade lånet fick alltså exakt samma ränta. Det kan jämföras med nästan alla andra långivare som då hade individuell räntesats vilket betyder att låntagaren inte vet vilken ränta man får (ofta mellan 3,5-18%) förrän man ansökt om lånet.

Det kan till viss del kallas för ”Fast ränta” även om det inte är helt rätt. För även denna ränta är rörlig. Ikano kunde alltså ändra räntan under låneperioden om det skulle ske stora ekonomipolitiska beslut i landet som påverkade ränteläget.